5 setari importante in FHEM

FHEM @wikidata.org
FHEM @wikidata.org

Dupa instalarea FHEM este recomandat sa se face cateva setari. In cele ce urmeaza va voi prezenta si explica 5 dintre cele mai importante.

Dezactivare USB Scan

Prima data vom dezactiva scanarea USB-urilor la pornire. Este posibil sa conectam ceva la USB-ul de la minicomputerul nostru Raspberry PI, dar care sa nu vrem sa il integram in sistemul de Smart Home, si atunci nu avem nevoie de scanarea auromata a USB-urilor.

attr initialUsbCheck disable 1

Ulterior vom putea scana porturile USB cu comanda usb scan

Activare editare configuratie din Web Server FHEM

Mai tarziu vom dori sa editam configuratia serverului nostru, si pentru a putea face acest lucru dar in special pentru a putea salva modificarile facute avem nevoie sa setam acest lucru.

attr WEB editConfig 1

Optimizare Log-uri

FHEM poate tine loguri asa cum se poate vedea in meniul din stanga Logfile. By default acesta este setat sa tina loguri lunare. Este recomandat a se schimba aceasta setare astfel incat sa tina loguri zilnice, atat pentru logurile de sistem cat si pentru logurile ulterioarelor deviceuri pe care urmeaza sa le conectam si integram in sistemul Smart Home. Prima data vom modifica modalitatea de definire a logurior de sistem.

Vom naviga in meniul Unsorted/Logfile.

Apasam pe DEF

si in continuarea lui ./log/fhem-%Y-%m vom adauga -%d. Confirmam apasand pe modify Logfile

Vom observa ca in partea de sus avem schimbata denumirea fisierului din fhem-AAAA-LL.log in fhem-AAAA-LL-ZZ.log

Pentru ca sistemul sa poata sa scrie in acest log este nevoie sa facem aceeasi modificare in meniul Unsorted/Global.

Alegem attr global logfile si, la fel ca mai sus, in continuarea lui ./log/fhem-%Y-%m vom adauga -%d. Confirmam apasand pe attr.

Pentru ca urmatoarele device-uri pe care le vom adauga in FHEM acest lucru sa se intample automat vom modifica in meniul Unsorted/autocreate, alegand attr autocreate filelog, si dupa ./log/%NAME-%Y adaugam -%m-%d, astfel incat la final sa avem: ./log/%NAME-%Y-%m-%d.log Confirmam apasand pe attr.

La final desigur vom salva confirmand cu un click pe Save config, altfel la urmatorul restart vom pierde aceste salvari.

FHEM Watchdog

Urmatorul lucru pe care trebuie sa il facem este sa ne asiguram ca FHEM va functiona 24/24. FHEM are intergrat un Watchdog care poate fi foarte usor activat. Pentru asta ne conectam prin SSH la Raspberry PI.

Vom edita o rutina care sa verifice la fiecare 10 minute daca sistemul nostru este functional. Pentru aceasta tastam:

crontab -e

Alegem un editor de texte din Linux, cel mai usor de utilizat este nano, asa ca vom tasta „1

In partea de jos vom adauga urmatoarea linie:

*/10 * * * * /opt/fhem/contrib/fhem_watchdog.sh

Acesta face trimitearea catre un script din FHEM care va verifica un anume fisier din Loguri ( fhem_pulse.log – pe care ulterior il vom defini in FHEM)

Watchdog script

Salvam apasand Ctrl+X, confirmam cu Y.

Ne intoarcem in browser si cream o rutina care la fiecare 10 minute sa scrie in fisierul fhem_pulse.log, ora, cu urmatoarea comanda:

define at_FhemPulse at +*00:10 {system("/bin/date +%s > /opt/fhem/log/fhem_pulse.log")}
attr at_FhemPulse room System

In statusul definitiei vom vedea ora la care se va executa urmatoarea comanda

Si in Logfile vom vedea confirmarea actiunii

De asemeni, deschizand din SSH folderul log din FHEM cu cd /opt/fhem/log, vom vedea ca fisierul nostru cu denumirea fhem_pulse.log este creat. Acesta va fi suprascris la fiecare 10 minute de la restart.

Putem verifica buna functionalitate a automatizarii scriind in linia de comanda „shutdown„. Aceasta comanda va inchide serverul nostru si vom vedea confirmarea acestei actiuni in partea din stanga sus a ecranului.

Dupa cateva minute serverul va fi repornit automat

verificand linia FHEM up time.

Dupa cum vedem FHEM este foarte permisiv, si cu respectarea unor setari minime poate deveni si performat.

Publicat
Din categoria FHEM Etichetat

De Iulian Susnea

Pasionat de tehnologie, gadgeturi smart home si automatizari si am pornit la drum in crearea acestui site cu tutoriale pentru cele mai importante sisteme Smart Home ale momentului din dorinta de a-i ajuta pe cei la inceput de drum.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *