FHEM Backup, Restore si instalare Update

FHEM Bakup
FHEM Bakup

Daca in tutorialul anterior am instalat FHEM pe Raspberry PI 3B+ in acest tutorial vom instala updateurile pentru FHEM astfel incat sa avem toate librariile aduse la zi. Este recomandat a se face backup si update im mod regulat.

Backup FHEM

Inainte de a face Update este recomandat a se face backup la configuratia actuala. Pentru asta vom scrie in zona de comanda backup, si confirma cu enter.

Vom primi un mesaj de confirmare:

Started the backup in the background, watch the log for details

Confirmarea ca avem un backup nou creat o putem vedea selectand din meniul din stanga Logfile.

Pe viitor putem activa optiunea ca FHEM sa faca automat un backup inainte de a instala noile update-uri.

Pentru a realiza acest lucru navigam in meniul Unsorted/Global si din zona de atribute selectam:

backup_before_update1

Confirmam apasand pe attr, si astfel ne-am asigurat ca daca vre-un update de sistem nu va corespunde vom avea o solutie de backup pe care o putem reinstala.

Update FHEM

In zona de comanda vom scrie update all si confirma cu enter.

La finalul sesiunii de update vom vedea un mesaj de genul: update finished, "shutdown restart" is needed to activate the changes.

Asta inseamna ca pentru ca updateurile noastre sa se activeze serverul are nevoie de un restart. Doar serverul nu neaparat si Raspberry PI.

In zona de comanda vom scrie shutdown restart si vom confirma cu enter. Dupa aproximativ 10 secunde serverul va fi din nou disponibil.

Daca ne conectam prin SSH la Raspberry PI si navigam in folderul:

cd /opt/fhem/backup
ls

Vom vedea deja backup-ul nou creat.

Restaurare Backup

Instslarea FHEM din Backup se va face tot din cosola, deci prin intermediul SSH.

Inainte de a instala backup-ul este necesar sa orpim rularea FHEM si foarte important, daca avem alte dispozitive conectate prin USB la Raspberry PI, acestea trebuiesc deconectate.

sudo invoke-rc.d fhem stop

Pentru a instala backup-ul din folderul /opt/fhem/backup/ (folder default de backup al FHEM) si suprascrie peste instalarea anterioara /opt/fhem/ vom folosi urmatoarea comanda:

sudo tar -xvzf /opt/fhem/backup/FHEM-20200404_233340.tar.gz -C /opt/fhem/

Observatie: fisierul FHEM-20200404_233340.tar.gz este denumirea data de FHEM in momentul in care se face backup. La fiecare nou backup creat acesta va avea o noua denumire de forma: FHEM-AAAALLZZ_HHMMSS.tar.gz

Dupa aproximativ 20 de secunde putem reporni serverul de Smart Home cu comanda:

sudo invoke-rc.d fhem start

Acum se pot reconecta dispozitivele USB inapoi la Raspberry PI, si verificam din browser functionarea sistemului.

Backup FHEM automat

Daca vrem ca in mod automat sa se faca un Backup la intervale de timp regulate, atunci putem defini in FHEM o rutina dupa cum urmeaza:

define DoBackup DOIF ([23:59:30|0]) (backup)

Si astfel in fiecare duminca la ora 23:59.30 se va face automat un backup salvat in folderul /opt/fhem/backup/ de pe SD Card-ul din Raspberry PI.

Schimbare locatoe Backup FHEM

Daca vrem sa schimbam folderul de Backup default din /opt/fhem/backup/ intr-o alta locatie o putem defini din Unsorted/Global folosind atributul backupdir, dupa care vom preciza calea catre directorul unde dorim sa stocam backup-urile.

backupdir/ABC/xyz

Folderul trebuie sa existe in prealabil creat si cu drept de scriere, despre aceasta intr-un viitor tutorial in care vom invata sa atasam un mediu de stocare la Raspberry PI.

Si iata ca in acest fel vom avea instalate la zi toate modulele necesare pentru o rulare cat mai corecta aserverului, dar totodata vom avea backup-uri regulate pe care sa ne bazam in caz ca, fiind la inceput de drum si nefamiliarizati cu sisteul, afectam cumva buna functionare a acestuia.

Publicat
Din categoria FHEM Etichetat

De Iulian Susnea

Pasionat de tehnologie, gadgeturi smart home si automatizari si am pornit la drum in crearea acestui site cu tutoriale pentru cele mai importante sisteme Smart Home ale momentului din dorinta de a-i ajuta pe cei la inceput de drum.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *