Integrare HomeMatic in FHEM

HomeMatic
HomeMatic

Intr-un tutorial anterior construiam un Gateway care functiona pe frecventa de 433Mhz cu care putem controla prize cu telecomanda atat de raspandite acum in magazinele de bricolaj, sau puteam citi valorile unei statii meteo Auriol (-Lidl). Inlocuind modulul de 433Mhz cu unul de 868Mhz din acelasi gateway si adaugand software-ul potrivit il vom putea utiliza impreuna cu dispozitivele de la HomeMatic (atentie NU HomeMatic IP) impreuna cu serverul de casa inteligenta FHEM.

Materiale necesare

  1. Arduino nano
  2. Transciever CC1101 868Mhz (cu antena)
  3. Cablu mini USB (in caz ca placa arduino nu vine deja cu el)
  4. Cabluri de conectare
  5. Raspberry PI 3 sau Raspberry PI 4

Schema de conectare

CC1101 868Mhz
CC1101 868MhzArduino nano
VCC (3.3V)3.3V (3V3)
GNDGND
MOSID11
SCLKD13
MISOD12
GDO2D2
GDO0D3
CSND10
ANT -> Antena
GND
*GND din stanga si din dreapta antenei nu se conecteaza la Arduino, ci doar la o antena externa ce suporta conectivitate ground (GND)

Software

Odata facute conexiunile puem alimenta pe USB la Parspverry PI modulul pentru a pitea instala software-ul si ne conectam prin intermediul SSH la acesta.

lsusb

Folosind comanda lsusb vom verifica ce device-uri avem deja conectate pe porturile usb

lsusb

Dupa ce conectam arduino rulam inca odata comanda lsusb pentru a verifica conexiunea. Dupa a doua rulare a comenzii vom vedea ca arduino este conectat.

lsusb
Bus 001 Device 008: ID 1a86:7523 QinHeng Electronics HL-340 USB-Serial adapter
sudo apt-get update && sudo apt-get install arduino make gcc-avr avrdude avr-libc git

Pentru a instala softwareul necesar rulam urmatoarea comanda:

sudo apt-get update && sudo apt-get install arduino make gcc-avr avrdude avr-libc git

Confirmam instalarea cu „y” si Enter.

git clone https://github.com/heliflieger/a-culfw.git

Descaracam software-ul necesar.

git clone https://github.com/heliflieger/a-culfw.git
cd a-culfw/culfw/Devices/nanoCUL/

Schimbam directorul:

cd a-culfw/culfw/Devices/nanoCUL/
make program-868

Instalam softwareul necesar pe Arduino:

make program-868

In figura alaturata nu este corectat! folositi comanda corecta: make program-868 – deoarece modulul instalat pe Arduino este 868Mhz

ls -la /dev/ttyUSB*

Verificam device-ul:

ls -la /dev/ttyUSB*

Pentru a defini Gateway-ul in FHEM vom verifica ID-ul asa cum este creat in sistem:

ls -la /dev/serial/by-id/

Deschidem browserul si accesam FHEM. Putem defini Gateway-ul cu urmatoarea comanda:

define cul 868
Gateway CUL_868
define CUL_868 CUL /dev/serial/by-id/usb-1a86_USB2.0-Serial-if00-port0@38400 2314

Atentie! folositi ID-ul oferit de sistemul vostru pentru o integrare corecta. Ultimile 4 cifre reprezinta Hause code-ul si in cazul in care avem mai multe Gateway-uri construite dupa acelasi principiu, la definirea in FHEM acesta trebuie sa fie diferit.

Dupa definire device-ul va aparea in FHEM cu statusul: Initialized. Asta inseamna ca este gata de folosire, implicit de pairing cu termostatele sau senzorii de la HomeMatic.

Cul 868 rfmode

Pentru a comuinica cu componentele HomeMatic avem nevoie sa atribuim in definitie acest lucru:

attr CUL_868 rfmode HomeMatic

La final salvam configuratia in FHEM.

Pairing CUL 868 cu HomeMatic

De indata ce am facut toate setarile suntem gata sa cuplam dispozitivele HomeMatic cu FHEM. Vom incepe cu Termostat smart wireless pentru radiatoare HomeMatic HM-CC-RT-DN.

Pentru a monta astfel de termostate pe radiator aveti nevoie in prealabil ca pe calorifer sa fie montat un robinet termostatic in Varianta 1, Varianta 2 sau Varianta 3.

Pentru a cupla termostatul cu Gateway-ul este necesar sa le punem pe amundoua in modul pairing. Prima data vom pune Gateway-ul in pairing, cu set CUL_868 hmPairforSec 60.

CUL 868 hmPairForSec 60

In intervalul de 60 de secunde va rebui sa punem termostatul in modul pairing. Pentru asta vom apasa timp de cateva secunde butonul din mijloc alt remostatului. Acesta va incepe sa caute semnalul Gateway-ului si la receptia lui se va stabili o legatura intre cele doua.

Homematic

Un nou room se va autocrea cu denumirea CUL_HM.

HomeMatic Readings

Device-ul se va autocrea in FHEM cu 6 canale. Canalul nr.4 este cel pentru controlul temperaturii. Se redenumeste cu rename HM_123ABC <NUME>.

HomeMatic

La fel se va proceda in mod repetitiv la fel pentru toate termostatele pe care le aveti montate.

Daca aveti in sistem de incalzire centralizat, atunci se pot pune termostate pe toate caloriferele, alfel in cazul unui sistem de incalzire ci microcentrala proprie de apartament va fi necesar ca cel putin unul dintre calorifere sa ramana fara termostat si cu robinet clasic intotdeauna deschis.

Tot in cazul utilizarii unei microcentrale de apartament va trebui sa aveti automtizarea deja facuta pentru a porni si opri centrala termica, preferabil integrata in FHEM.

Termostatele HomeMatic HM-CC-RT-DN au integrat un senzor de temperatura care va raporta sistemului temperatura citita, un motoras de actionare a valvei care va deschide si inchide valva functie de temperatura setata. Totodata se poate folosi si functia de BOOST cu comanda set <nume-termostat> controlMode boost. Montate pe calorifere sub geam se va putea folosi functia de geam deschis (sesizand scaderea brusca intemperatura), inchizand valva, astfel nepermitand agentului termic sa patrunda in calorifer. Totodata se poate cupla cu un senzor de geam, tot de la HomeMatic – HM-Sec-SCo.

HomeMatic HM-LC-SW1-FM (un canal) sau HM-LC-SW2-FM (doua canale) se vor putea integra in serverul de casa inteligenta FHEM folosind acceasi metoda. Pentru a monta aceste switch-uri avem nevoie ca in dosa sa fie atat faza cat si nul-ul prezente. Totodata au nevoie de un intrerupator cu revenire.

De Iulian Susnea

Pasionat de tehnologie, gadgeturi smart home si automatizari si am pornit la drum in crearea acestui site cu tutoriale pentru cele mai importante sisteme Smart Home ale momentului din dorinta de a-i ajuta pe cei la inceput de drum.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *