Purificator Aer Xiaomi integrat in FHEM – fara Cloud

Xiaomi Mi Air Purifier PRO V3-FHEM
Xiaomi Mi Air Purifier PRO V3-FHEM

In tutorialul de astazi vom vedea cum integram purificatorul de aer Xiaomi cu centrala Smart Home FHEM fara a folosi serviciile cloud oferite de Xiaomi, dar totodata sa putem controla toate functiile disponibile pe acest aparat direct de pe telefon sau tableta. Dar inainte de asta haideti sa facem o scurta trecere in revista a beneficiilor utilizarii unui purificator de aer.

Avantajele purificatorului de aer Xiaomi.

 • Pret accesibil
 • Design modern si compact
 • Diferite tipuri de filtre
 • Mentenanta usoara. Schimbarea filtrului este chiar o joaca
 • Wi-FI Integrat, aplicate dedicata pentru dispozitive mobile
 • Silentios, desi pe modul cel mai puternic pentru anumiti utilizatori ar putea deveni relativ zgomotos
 • Senzori PM2.5, temperatura si umiditate integrate
 • Capabil sa filtreze particule PM2.5, formaldehide etc

Dezavantajele Purificatorului de aer Xiaomi

 • Aplicatia pentru smart home necesita acces la date personale
 • Aplicatia dedicata nu permite automatizari ample
 • Nu exista un asa zis filtru ALL IN ONE, ci 4 tipuri de filtre cu diferite domenii de aplicabilitate

De ce as folosi un purificator de aer?

Simplu, pentru ca acestea curata aerul din incapare de particulele pe care nu le vezi cu ochiul liber dar pot fi foarte nocive pentru sanatatea ta si a familiei tale. Purificatoarele de aer folosesc un sistem de ventilatie pentru a atrage aerul din incapere si a-l trece prin filtrele interne iar la capatul celalat sa elibereze in incapere aer curatat eliberat de praf, polen si bacterii.

Punere in functiune a purificatorului de aer Xiaomi

Este practic o joaca de copil, dar pentru cei mari… fanii tech, il scoti din cutie, il pui in priza, scanezi codul QR din manual, descarci aplicatia… si aici apare problema. Aplicaita are nevoie de acees la locatie si nu numai. DE CE? Pentru ca asa doreste producatorul. E ok? Unii poate pot fi de acord, eu personal, nu. Nu vreau sa dau datele mele personale unui server care desi teoretic se afla in Europa, are cai de comunicare cu China. Nu vreau sa fiu „spionat” cu privire la ce produse folosesc, unde, cum, cand, unde ma aflu etc.

Hai sa indreptam acest neajuns si sa integram acest aparat, care de altfel este foarte util, in FHEM. Daca nu stii ce este FHEM ai aici o scurta introducere lumea sistemelor Opensource pentru casa inteligenta, dar si un tutorial de instalare FHEM.

Integrare Purificator de aer Xiaomi cu FHEM

Extragere token din aplicatia Mi Home

Pentru a putea integra purificatorul de aer Xiaomi cu FHEM trebuie ca inainte de asta sa conectam purificatorul la reteaua locala si sa extragem cheia de comunicare (token-ul) cu aplicatia. Fara aceasta nu vom putea integra aparatul in nici un sistem de automatizare a casei inteligente. Pentru asta avem nevoie sa respectam intocmai urmatorii pasi:

 • Un smartphone ce ruleaza ANDROID.
 • Cautam, cu motorul de cautare preferat, aplicatia MI HOME versiunea 5.4.49. Foarte important exact aceasta versiune. La finalul procesului de integrare nu vom mai avea nevoie de ea si va putea fi dezinstalata. Iata un link care s-ar putea sa te scuteasca de alte cautari.
 • Instalam aceasta versiune si nu facem update.
 • Smartphone-ul trebuie sa fie conectat la router-ul vostru pe freventa de 2.4GHz.
 • Deschidem aplicatia MI Home si doar pentru moment ii acordam acces la tot ce are nevoie pentru a functiona.
 • In Dreapta sus apasam pe semnul „+” – Add Device (Adaugare dispozitiv nou).
 • In bara de cautare scriem „Air” si alegem modelul pe care il detineti. Aceste pot fi: – Mi Air Purifier Pro, Mi Air Purifier 2/2H, Mi Air Purifier 2S, Mi Air Purifier 3/3H.
 • Urmati procedura de reset a aparatului. Este diferita de la model la model.
 • Inrolam aparatul in aplicatia Mi Home.
 • Aflam adresa IP a Xiaomi Purificator de aer din aplicatia Mi Home deschizand iconita aparatului nou inrolat, apasam pe cele trei puncte de menu din dreapta sus, navigam in General settings/ Network info. Acolo vom vedea adresa IP a purificatorului de aer. Alternativ puteti vedea direct in interfata routerului vostru.
 • Instalam Total Commander din Play Store.
 • Navigam in folderul Internal storage/SmartHome/logs/plug_DeviceManager si vom vedea un fisier text de forma AAAA-LL-DD.txt (anul-luna-ziua).
 • Cautam si salvam codul token format din 32 de caractere (cifre si litere) Acesta este codul de care vom avea nevoie pentru integrare. Il veti putea identifica dupa forma „token”:”1a2b3cc4d5ee6…xyz
 • Acum aplicatia Mi Home se poate dezinstala.

Atentie, acest cod token se reseteaza odata cu resetarea aparatului de purificat aerul. Odata resetat dupa procedura din maunal toti pasii de mai sus trebuie reluati intocmai.

Exact aceeasi procedura putem utiliza si in cazul robotilor de aspirare de la Xiaomi, urmatoarele modele din acst link.

Definire Purificator de aer Xiaomi in FHEM

Ne conectam prin SSH la Raspberry PI si indicat este sa facem un update si upgrade de sistem, in cazul in care a trecut ceva vreme de la ultima actualizare:

sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade -y

Indicat este si o actualizare FHEM, asa cum am aratat in acest tutorial.

In continuare vom avea de instalat cateva pachete extra, pentru ca sistemul sa poata decodifica tokenul Xiaomi. Aceasta instalare dureaza aproximativ zece minute, functie de rapiditatea conexiunii la internet. Iata pas cu pas care sunt acestea:

sudo cpan install JSON
sudo cpan install Digest::MD5
sudo cpan install Crypt::CBC
sudo cpan install Crypt::Cipher::AES
sudo cpan install Crypt::ECB

Comenzile trebuie introduse una cate una.

Dupa instalarea pachetelor necesare, aducem FHEM cu update-urile la zi lansand din interfata FHEM comanda update all . La final vom restarta FHEM cu comada shutdown restart .

Odata FHEM repornit putem defini Purificatorul de aer dupa cum urmeaza:

define NUME XiaomiDevice IP Token

 • unde numele este nume ales de voi
 • XiaomiDevice este numele modulului
 • IP este IP-ul purificatorului de aer
 • Token este codul de 32 de caractere salvate mai sus.

Exemplu de definitie:

define Xiaomi_Purificator_Aer XiaomiDevice 192.168.1.123 12345678901234567890123456789012

Odata definit trebuie sa spunem modulului ca este vorba despre un purificator de aer si facem acest lucru cu:

attr Xiaomi_Purificator_Aer subType AirPurifier

Desigur atribuim si o camera unde vom folosi aparatul, eventual il putem grupa cu attr NUME room si attr NUME group.

Odata facute aceste setari nu uitati sa salvati configuratoa nou creata, apasand Save config, sau scriind inlinia de comanda FHEM save.

Mai departe pentru automatizare vom putea folosi comenzile de:

set NAME on/off

set NAME mode cu variabilele: auto, silent, favorite.

set buzzer on/off

set NAME child_lock

set NAME turbo on/off

*unde NAME este desigur numele asa cum l-ati ales in definitie.

Iata si cateva capturi de ecran cu definitia si datele pe care le transmite purificatuoril de aer Xiaomi MI Air PRO asa cum l-am integrat eu in sistem.

Pentru a putea face grafice cu datele furnizate de Xiaomi Air PRO, si nu numai, este nevoie sa definim logul acestuia. Aceasta o vom face cu cu urmatoarea definitie:

defmod FileLog_NAME FileLog ./log/NAME-%Y-%m-%d.log NAME

Dupa ce am definit si log-ul asteptam cateva minute sa ca ascesta sa se populeze cu date citite din Readings, dupa care putem crea diferite grafice functie de nevoile fiecaruia. Cele mai importante sunt desigur datele referitoare la nivelul de particule PM, temperatura, umiditate, starea filtrului, pe baza acestora din urma putand ulterior sa cream automatizari.

Iata si cateva grafice obtinute din datele oferite de purificatorul de aer combinate cu un senzor de geam.

Concluzie

De indata de am sters aplicatia Mi Home transmiterea de date personale catre server-ul proprietar Xiaomi se intrerupe, dar nu si experienta in buna utilizare a aparatului. Si mai presus de asta avem acces la toate functiile si datele furnizate de purificatoarele de aer Xiaomi, robotii de curatare/aspirare din serverul de casa inteligenta FHEM instalat si securizat local, automatizarile ulterioare putand fi cu usurinta realizate.

De Iulian Susnea

Pasionat de tehnologie, gadgeturi smart home si automatizari si am pornit la drum in crearea acestui site cu tutoriale pentru cele mai importante sisteme Smart Home ale momentului din dorinta de a-i ajuta pe cei la inceput de drum.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *