Configurare Secure Shell – SSH in Home Assistant

SSH Home Ready
SSH Home Ready

Home Assistant nu vine cu un server Secure Shell (SSH) preinstalat, de aceea este nevoie de configurare manuala. Vom avea nevoie de accesul la SSH pentru ca mai tarziu sa putem integra diverse componente in sistem. Suna complicat insa nu este nici pe departe asa. Vom vedea in randurile urmatoare pasii care sunt necesari pentru a instala un server SSH pe Hass.io – Home Assistant, asta in cazul in care ai urmarit tutorialul anterior si ai ales instalarea direct din imaginea furnizata in tutorial.

Activare Advanced mode – Home Assistant

Pentru inceput avem nevoie ca din interfata Home Assistant sa configuram „Advanced mode” , mergem in pagina principala si din meniul din stanga, jos, dam click pe numele userului.

In fereastra de configurare vom vedea ca Advanced mode este oprit, by default. Alegem sa il activam.

Advanced mode – Home Assistant activat

Instalare SSH Add-on

Din meniul din stanga alegem acum „Supervisor” , dupa care navigam in „Add-on Store” iar in fereastra de cautare scriem SSH.

SSH Add-on Search

Sistemul va gasi doua Add-on-uri. Alegem „Terminal & SSH” .

Alegem sa instalam acest Add-on. Odata instalat activam „Start on boot” , „Auto update” si „Show in sidebar„.

Configurare Terminal & SSH

Pentru ca addonul sa fie corect functional si utilizabil avem nevoie sa aplicam urmatoarea configuratie, pentru asta alegem din tabul de sus „Configuration” .

Avem posibilitatea sa modificam configuratia astfel incat logarea sa se faca cu o cheie securizata sau cu parola predefinita. Pentru usurinta in conectare vom alege sa configuram logarea cu parola.

authorized_keys: []
password: test
server:
  tcp_forwarding: false

Totodata in Tabul „Network” vom defini un port pentru conectare. Doar pentru test voi folosi portul „22” .

Salvam ambele configuratii.

Ne intoarcem in tabul „Info” si lansam Add-on-ul apasand pe Start.

Daca am facut corect setarile de mai sus, atunci serverul va porni si la fiecare restart. Verificam acest lucru din tabul „Log” .

Conectare la server SSH din Home Assistant

Folosind Putty (din Windows) sau orice terminal din Linux sau MacOS ne vom putea loga la serverul SSH nou creat.

ssh root@IP.Raspberry.P.I -p 22

Unde „root” este userul principal al sistemului urmat de IP-ul sistemului pe care ruleaza Home Assistant si cu „-p” directionam catre portul specificat anterior in configuratie.

Daca nu vrem sa folosim o conexiune din Putty sau un Terminal de linux, atunci putem accesa serverul SSH direct din interfata sistemului accesand tabul „Terminal” din meniul din stanga.

Mai departe vom putea folosi aceasta conexiune in configurarea viitoarelor dispozitive pe care vrem sa le atasam la sistem, atunci cand este necesar.

De Iulian Susnea

Pasionat de tehnologie, gadgeturi smart home si automatizari si am pornit la drum in crearea acestui site cu tutoriale pentru cele mai importante sisteme Smart Home ale momentului din dorinta de a-i ajuta pe cei la inceput de drum.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *