Instalare HACS in Home Assistant

HACS Home Assistant
HACS Home Assistant

Ce este si de ce HACS?

Home Assistant Community Store – pe scurt HACS este un software aditional care se instaleaza in Home Assistant, pentru a imbunatati capabilitatile serverului tau de smart home. Ofera posibilitati multiple de customizare si integrari noi ce altfel nu ar fi posibile.

Iata in galeria urmatoare doar cateva exemple de imbunatatiri vizuale realizate cu ajutorul HACS.

Daca te-am convins hai sa vedem cum instalam si cum utilizam acest tool astfel incat sa putem implementa noile interfete.

Dependinte HACS

Pentru a putea instala HACS in Home Assistant avem nevoie de urmatoarele:

  • Home Assistant versiunea minima 2020.12.0 sau mai moua. Actualizati daca nu corespunde din meniul Supervisor – Dashboard
  • Un cont GitHub. Vom avea nevoie la instalare de autorizare a contului.
  • Acces la sistemul de fisiere al Home Assistant (Integrare – File Editor, Acces SSH)

Instalare HACS

Home Assistant OS

Presupunand ca utilizam Home Assistant OS vom avea nevoie sa avem deja instalat si configurat Addon-ul SSH. Pormin Addon-ul ne conectam la sistem si vom scrie urmatoarea comanda:

wget -q -O - https://install.hacs.xyz | bash -
Home Assistant in Docker

Daca am instalat Home Assistant in Docker, asa cum aratam in acest tutorial, stabilim o conexiune SSH la Raspberry PI 3 sau Raspberry PI 4, depinde de ce folosim.

Intram in containerul Home Assistant folosind urmatoarea comanda:

docker exec -it homeassistant bash

Lansam scriptul de instalare HACS:

wget -q -O - https://install.hacs.xyz | bash -

La final vom iesi din containerul Home Assistant cu exit.

Dupa instalare este necesar sa repornim Home Assistant din Configurations – Server Controls -Restart. Confirmam cu OK. Pana serverul reporneste va trebui sa curatam cache-ul din browser. Functie de browserul folosit acesta difera, insa veti gasi aceasta optiune in setari.

Configurare HACS

Înainte de a configura HACS aveți nevoie de un cont pe github.com

Navigam in Configurations – Integrations si adaugam o noua integrare. In fereastra de cautare vom scrie HACS si confirmam. Integrarea se va instala in sistem si va trebui sa o configuram pentru a deveni functionala.

In prima etapa bifam Checkmark-urile.

Deschidem linkul indicat si introducem codul afisat.

Introducem codul de activare

Autorizam HACS

Verificam in Home Assistant ca integrarea sa se fi facut cu succes.

In meniul din dreapta vom avea o scurtatura catre HACS pentru a putea instala noi integrari sau frontenduri. In cazul in care pe parcursul timpului vor fi updateuri atat pentru HACS cat si pentru integrarile din acesta tot in aceasta fereasta va trebui sa venim pentru a le face. Acestea sunt independente de Home Assistant pentru ca fac parte din repository diferite.

Mai departe nu ne ramane decat sa integram repository-ule dorite "+EXPLORE & ADD REPO" astfel incat sa putem adaugă elemente noi la interfata Home Assistant.

Utilizare HACS

Pentru inceput voi instala HACS mini-graph-card pentru a obtine graficele aratate la inceputul tutorialului. Deschidem EXPLORE &ADD REPOSITORY din dreapta jos, alegem mini-graph-card, apasam in treapta jos pe instalare.

Dupa instalare navigam in Overview si din dreapta sus alegem sa editam intefata. Alegem un nou card din dreapta jos si nu vom selecta unul prestabilit, ci vom alege Manual.

type: 'custom:mini-graph-card'
 name: Living
 entities:
 entity: sensor.li_temperature
 name: Temperature
 entity: sensor.li_humidity
 name: Humi
 show_line: true
 show_points: true
 show_legend: true
 y_axis: secondary
 show:
 labels: true
 labels_secondary: true 

Desigur va trebui sa adaptati numele – name: si entitatile – entity: functie de numele senzorilor voastri asa cum sunt in sistem.

Pentru un card in care vrem sa avem diferente de culoare functie de valorile graficului putem folosi urmatoarea definite:

type: 'custom:mini-graph-card'
 name: PPM Dormitor
 hours_to_show: 24
 entities:
 sensor.gas_s_do_voltage
 show:
 labels: true
 average: true
 extrema: true
 color_thresholds:
 value: 400
 color: '#f39c12'
 value: 430
 color: '#d35400'
 value: 450
 color: '#c0392b' 

Observam ca de data asta putem sa definim pe cate ore sa ne afiseze grafiul – hours_to_show: 24, dar si ca putem modifica coloritul graficului functie de anumite valori prin – color_tresholds: si valorile aferente – value:.

Pentru cardul animat de vreme cautam in HACS Frontend repository-ul Weather Card. Din Overview vom insera un nou card Custom:Weather Card, sau vom folosi codul:

type: 'custom:weather-card'
 entity: weather.home
 number_of_forecasts: '5'

In tutorialele urmatoare vom instala mai multe componente pentru a utiliza cat mai mult din capabilitatile Home Assistant, spre exemplu cu ajutorul HACS vom putea integra termostatul BEOK Wi-Fi.

De Iulian Susnea

Pasionat de tehnologie, gadgeturi smart home si automatizari si am pornit la drum in crearea acestui site cu tutoriale pentru cele mai importante sisteme Smart Home ale momentului din dorinta de a-i ajuta pe cei la inceput de drum.

Un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.