Instalare Home Assistant pe Raspberry Pi

Home-Assistant
Home-Assistant

Home Assistant are o rata de adoptie din ce in ce mai mare printre cei ce isi doresc sa faca primii pasi in automatizarea casei. Home Assistant este open source. Nu va trebui sa platiti abonament lunar, nu incearca sa va vanda nimic. Practic functioneaza ca si IFTTT (IF This Then That) care este un singur instrument web ce acționează ca un serviciu de automatizare final pentru toate deviceurile legate la internet sau care au ceva capabilitati smart, insa cu o integrare mult mai facila si o interfata mai placuta atat pentru dispozitive mobile cat pe pentru desktop-uri. Se instaleaza local si nu are nevoie de cloud (desi exista si aceasta optiune), asta inseamna ca aveti control total asupra datelor personale. Tin la acest aspect, ca fiecare dintre noi. Asa cum amineteam in articolul referitor la comparatia intre mai multe sisteme open source pentru smart home, Home Assistant are o interfata web atragatoare, dar si aplicatie Android sau iOS, ceea ce va face interactiunea cu sistemul mult mai usoara, fie ca il vom accesa de pe desktop, tableta sau telefon.

Dar hai sa vedem cum facem instalarea sistemului pe Raspberry PI 3B+ si mai important de ce componente avem nevoie inainte de a incepe:

Inainte de instalare:

  • Raspberry PI software complet instalat, asa cum am aratat intr-un tutorial anterior.
  • SSH activ.
  • DNS activ, de exemplu noip.com.
  • Filezilla instalat pe desktop, pentru usurinta in editarea fisierelor.

Avem doua metode de instalare. Prima si cea mai simpla este sa folosim o imagine cu sistemul preinstalat. A doua metoda, pe care o si recomand, este sa avem deja instalat Raspbian si sa instalam peste Home Assistant. Vom vedea in acest tutorial ambele metode.

Metoda 1 – imagine preinstalata

Pentru instalare putem descarca o imagine a sistemului pusa la dispozitie de cei de la Homme Assistant dupa cum urmeaza:

De retinut ca daca alegem aceasta metoda sistemul va fi unul inchis si nu vom putea face alte instalari pe langa sistemul predefinit, astfel ca Raspberry PI va fi unul dedicat doar pentru Home Assistant.

Dupa descarcarea arhivei aceasta trebuie despachetata.

Odata ce am obtinut fisierul cu extensia .img, acesta va fi scris pe SD card. Putem folosi Imager, asa cum am aratat in acest post, dar iata pe scurt cum putem face acest lucru.

Incarcam softul descarcat de pe siteul oficial in Imager (Windows, MacOS. Linux), Alegem SD cardul pe care vrem sa instalam si apasam Write.

La finalul scrierii vom primi un mesaj de confirmare si putem instala SD Cardul in Raspberry PI. Conectam cablul de retea si alimentarea.

Dupa cateva secunde vom vedea deja in router IP-ul alocat.

Pentru configurarea unui IP static vom vedea in tutorialul urmator care sunt pasii necesari.

Sistemul nu va fi insa imediat aceesibil, ci acesta are nevoie de inca aproximativ 20-25 minute, functie de rapiditatea conexiunii la internet, pentru a finaliza instalarea. Odata cu finalizarea acesteia interfata Home Assistant va fi accesibila cu linkul urmator http://homeassistant.local:8123 sau folosind direct IP-ul primit de Raspberry PI http://<IP.R.p.i>:8123.

De indata ce am accesat linkul de mai sus suntem intampinati de interfata Home Assistant in care ni se cere sa cream un cont cu parola pentru a securiza sistemul ce va deveni centrala Smart Home.

Pentru ca mai tarziu sa beneficiem de informatii din zona noastra, sau simple informatii meteo, trebuie sa indicam locatia in care va functiona sistemul, apasand pe detect sau mutand pinul pe harta.

Specificam fusul orar si unitatile de masura folosite.

Daca avem deja alte Hub-uri sau Gateway-uri instalate in retea, Home assistant le va detecta automat la prima initializare, putand totodata sa adaugam manual pe cele care nu sunt detectate automat. In cazul meu, pentru ca erau active in retea Philips HUE si HomeKit, acesta le-a detectat automat, insa am adaugat manual serverul multimedia Plex.

Dupa ce confirmam selectiile de mai sus vom intra direct in interfata finala a Home Assistant.

Pentru a nu fi nevoiti de fiecare data sa introducem datele de logare in cont vom selecta din fereastra dreapta jos acest lucru.

Prima parte a instalarii se opreste aici, urmand ca in tutorialele viitoare sa vedem pas cu pas cum integram diferite dispozitive smart home, dar si diverse automatizari care se pot face cu Home Assistant

Metoda 2 – instalare pe Raspbian

Pentru metoda a doua de instalare a Home Assistant avem nevoie ca sistemul de operare sa fie deja instalat pe Raspberry PI, asa cum am aratat in acest tutorial. Preferabil Raspbian Lite, daca nu dorim neaparat conectarea la un monitor.

Atentie aceasta metoda de instalare nu va instala si modulul Supervised din Home Assistant.

Incepem prin conectarea prin intermediul SSH la Raspberry PI si procedam la un update de sistem:

sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade -y

Avem nevoie sa instalam dependintele pentru ca sistemul sa poata rula, mai exact python3 cu toate derivatele lui:

sudo apt-get install python3 python3-dev python3-venv python3-pip libffi-dev libssl-dev build-essential autoconf -y

Vom adauga un nou user la sistem denumit homeassistant. Daca ulterior planificam sa folosim controllere USB pentru Z-Wave si Zigbee, vom adauga in argumentele necesare.

sudo useradd -rm homeassistant -G dialout,gpio,i2c

Schimbam directorul in care ne aflam cu:

cd /srv

Cream un director nou denumit homeassistant, totodata vom schimba si proprietarul folderului din userul pi in homeassistant.

sudo mkdir homeassistant && sudo chown homeassistant:homeassistant homeassistant

Odata creat userul vom schimba in homeassistant pentru a continua instalarea

sudo -u homeassistant -H -s

Intram in folderul /homeassistant

cd /srv/homeassistant

Pentru a continua va trbui sa schimbam versiunea de Python pentru a facilita functionarea Home Assistant.

python3 -m venv .

Acest proces dureaza cateva secunde, dupa care va trebui activata instalarea.

source bin/activate

Rulam urmatoarea comanda pentru a continua instalarea

python3 -m pip install wheel

De indata ce vedem confirmarea ca instalarea s-a finalizat cu succes si suntem in mediul virtual homeassistant vom instala core-ul necesar rularii sistemului.

pip3 install homeassistant

Instalarea dureaza aproximativ 5 de minute functie de rapiditatea retelei in care se afla sistemul.

Dupa finalizarea instalarii vom porni manual pentru prima data Home Assistant, pentru a se instala dependintele necesare in mod automat de catre sistem.

hass

Vom primi un mesaj de eroare, insa este normal pentru ca deocamdata sistemul nu are inca dependintele necesare instalate si nici un fisier de configurare. Acesta va fi creat in mod automat.

Unable to find configuration. Creating default one in /home/homeassistant/.homeassistant

Pentru a finaliza instalarea sistemul mai are nevoie de inca aproximativ 5 minute, dupa care acesta va fi accesibil urmand likul http://raspberrypi:8123 sau http://<IP.R.p.i>:8123.

Mai avem inca un pas de facut, si anume sa stabilim in sistem ca la fiecare restart serverul de Smart home, si anume Home Assistant sa porneasca automat.

Pentru asta schimbam userul din pi in root:

sudo su root

Navigam in folderul:

cd /etc/systemd/system/

Editam un nou fisier:

nano home-assistant@homeassistant.service

In care adaugam urmatoarele:

[Unit]
Description=Home Assistant
After=network-online.target

[Service]
Type=simple
User=homeassistant
WorkingDirectory=/home/homeassistant/.homeassistant
ExecStart=/srv/homeassistant/bin/hass -c "/home/homeassistant/.homeassistant"
Restart=on-failure
RestartSec=5s

[Install]
WantedBy=multi-user.target

Pentru salvare apasam „Ctrl+x” si confirmam cu „y„.

Iesim din userul root cu:

exit

Repornim daemon-ul ca sistemul sa poata indexa noul fisier creat anterior:

sudo systemctl --system daemon-reload

Stabilim permisunile de pornire la restart automat:

sudo systemctl enable home-assistant@homeassistant

Pornim serverul:

sudo systemctl start home-assistant@homeassistant

Verificam accesand din browser linkul de mai sus, sau cu comanda:

sudo systemctl status home-assistant@homeassistant

Procesul de autentificare este similar ca atunci cand instalam imaginea completa, si anume vom crea un user cu parola, vom preciza care este locatia, ulterior sistemul va scana reteaua locala pentru a detecta automat Gateway-urile locale.

In tutorialele urmatoare vom vedea cum integram Philips Hue, Ikea Tradfri, componente Xiaomi Smart Home si cum putem face automatizari pentru a ne transforma casa intr-una cu adevarat smart.

De Iulian Susnea

Pasionat de tehnologie, gadgeturi smart home si automatizari si am pornit la drum in crearea acestui site cu tutoriale pentru cele mai importante sisteme Smart Home ale momentului din dorinta de a-i ajuta pe cei la inceput de drum.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *