Integrare Ikea Tradfri & Home Assistant

Ikea Tradfri & Home Assistant ZigBee2MQTT MQTT Home Ready
Ikea Tradfri & Home Assistant ZigBee2MQTT MQTT Home Ready

In momentul lansarii pe piata a device-urilor Trådfri de la Ikea atunci ca si acum sunt la preturi foarte accesibile comparativ cu concurenta, mentinand totusi nivelul calitativ ridicat. La inceput aveau doar un bec cu o telecomanda si un Gateway. Pe parcurs insa lucrurile s-au schimbat si iata ca au aparut din ce in ce mai multe dispozitive, becuri E27, E14, GU10, inclusiv transformatoare pentru benzi cu leduri si panouri de diverse marimi, asta pe partea de iluminat, cat despre control oferta de telecomenzi s-a imbunatatit si ea dar pe langa asta avem si o priza ce include acelasi protocol de comunicare ZibgBee. De curand Ikea a introdus jaluzelele smart Fyrtur ce permit integrarea in acelasi ecosistem si mult asteptatele Symfonisk create in colabosare cu Sonos. Astfel ca dispozitivele Ikea Tradfri sunt demne de luat in calcul atunci cand dorim sa ne transformam casa intr-una inteligenta, cel putin pe partea de iluminat.

Avantaje Ikea Trådfri

 • Pret accesibil
 • Oferta bogata
 • Calitatea buna
 • Instalare facila
 • Protocol de comunicare deschis (ZigBee)
 • Functioneaza fara Gateway dar Ikea ofera si Gateway dedicat
 • Integrare cu Amazon Alexa, Google Home si Apple Home Kit (doar via gateway)
 • Aplicatie pentru principalele ecosisteme mobile (Android si iOS)

Dezavantaje Ikea Trådfri

 • Gama de culori si intensitati nu este atat de ofertanta fata de concurenta.
 • Gateway-ul desi se conecteaza la internet, nu ofera acces din exteriorul retelei locale.
 • Aplicatia destul de saraca in optiuni si automatizari pentru scenarii.

Din cele mentionate mai sus subliniez inca odata ca pretul accesibil al dispozitivelor m-a facut sa le iau in considerare atunci cand am ales becuri Ikea. Dezavantajul major al lor este acela ca Gateway-ul functioneaza doar local. Odata iesit in afara retelei, atunci cand nu esti acasa, nu poti comanda becurile.

Dar hai sa indreptam acest neajuns cu ajutorul Home Assistant, si sa redam libertatea becurilor cu adevarat smart de la Ikea.

Posibilitati de integrare Ikea Trådfri cu Home Assistant

Avem doua posibilitati de a integra Ikea Trådfri cu Home Assistant. Prima modalitate este sa folosim Gateway-ul oferit de acestia si sa il integram in Home Assistant. A doua posibilitate este fara Gateway-ul de la Ikea, folosind un stick ZigBee2MQTT, asa cum am aratat in tutorialul anterior, in care integram un senzor de temperatura de la Xiaomi Aqara.

Integrare Ikea Trådfri Gateway cu Home Assistant

Ikea Trådfri Gateway, Ikea Trådfri telecomanda, bec Ikea Trådfri

Pentru a realiza aceasta integrare avem nevoie de Home Assistant care sa ruleze pe Raspberry PI, asa cum am arat in tutorialul anterior, softul actualizat la zi, si desigur Gateway-ul Ikea Trådfri alaturi de minim un bec si o telecomanda/intrerupator.

Tipp: Prin interconectarea becurilor si a telecomenzilor se pot realiza extrem de simplu circuite de tip cap scara sau cap scara cu cruce fara grija cablurilor si a firelor suplimentare.

Astfel ca integram prima telecomanda si primul bec in gateway-ul Trådfri si la a doua telecomanda vom face pairing cu prima apasand butoanele de link de pe ele. Intai la prima telecomanda inrolata in sistem, apoi la cea de-a doua, tinandu-le la minim 2 centimetri distanta una de cealata si la mai mult de un metru fata de bec. In mod similar se pot adauga mai multe telecomenzi, becuri sau prize.

Gateway-ul trebuie sa fie conectat la reteaua locala si sa aibe integrat minim o telecomanda/intrerupator/senzor de miscare si un bec.

Ikea Trådfri Telecomanda si bec

Dupa ce ne-am asigurat ca Gateway-ul este sccesibil in reteaua interna si cel mai important ii cunoastem IP-ul pe care acesta l-a primit, deschidem Home Assistant pentru a intntegra ecosistemul Ikea Trådfri. IP-ul Gateway-ului se va putea vedea din interfata routerului vostru, nu se va putea vedea din aplicatia de pe telefon. Daca folositi un Router al carui obicei este ca la un interval determinat de timp sa schimbe adresa IP a deviceurilor conectate in retea, trebuie sa blocati acest lucru, altfel dupa o perioada va veti trezi ca integrarea nu mai finctioneaza.

Din meniul principal al Home Assistant accesam Terminalul (daca nu l-ai activat urmareste rapid acest tutorial) si accesam folderul „config” cu:

ls config
Terminal

Editam fisierul „configuration.yaml” :

nano configuration.yaml

La finalul acestuia vom adauga urmatoarea linie:

discovery:
configuration.yaml

Inchidem cu „Ctrl+x” si salvam cu „y„. Pentru ca serverul smart home sa ia in considerare modificarea facuta este nevoie de un restart al acestuia. Din Configuration – Server Controls -Server management vom face un restart al serverului.

Navigam in meniul Home Assistant in sectiunea Configuration – Integrations. Din dreapta jos selectam butonul pentru a adauga o noua interfata.

In fereastra de cautare scriem „Ikea”.

Integrare Ikea Home Assistant

De indata ce selectam Integrarea Ikea Trådfri vom fi intampinati de urmatorul ecran in care ni se cere adresa IP a gateway-ului si codul de securitate al acestuia. Asa cum spuneam mai devreme, IP-ul il aflati din router-ul unde este atasat Gateway-ul, iar codul de securitate il puteti citi de pe spatele dispozitivului, acolo unde se afla codul QR.

Daca am introdus corect datele de identificare a Gatewy-ului, atunci acesta va fi imediat integrat in Home Assistant. Ramane sa alegem camera unde acesta este alocat. Cel mai corect ar fi sa cream o camera (zona) noua denumita „Hardware” , pentru gateway, iar becurile respectiv prizele vor fi alocate functie de camera unde le folositi.

De indata ce am alocat o zona pentru Gateway vor aparea si device-urile inregistrate in acesta, in cazul meu o telecomanda si un bec. Tot acum putem sa le alocam camera/zona unde aceste device-uri vor fi localizate, de pilda Living Room, dormitor, hol etc. Ramane desigur la alegerea fiecaruia dintre voi.

Putem si indicat ar fi pentru usurinta in utilizare sa schimbam denumiea deviceului, respectiv a becului, astfel sa ne fie cat mai usor in utilizarea de zi cu zi. Pentru aceasta vom naviga in Configuration – IntegrationsDevices de unde alegem Tradfri bulb si apasand pe iconul de setari din dreapta sus putem redenumi acest device.

Si iata cat de rapid am reusit sa integram Ikea Tradfri in Home Assistant si astfel sa remediem una dintre problemele cele mai importante a Ikea Tradfri, si anume Accesul din exteriorul retelei, pentru ca acum vom putea accesa becurile, prizele, sau jakluzelele Ikea si atunci cand suntem departe de casa. Nu mai ramane decat sa incepem cateva automatizari (vezi mai jos), astfel incat casa smart sa devina si inteligenta.

Integrare Ikea Trådfri in Home Assistant cu ZigBee2MQTT

Pentru integrarea Ikea Trådfri cu Home Assistant avem nevoie de Stickul USB CC2531, asa cum am aratat in tutorialul anterior.

Pentru integrare navigam in Supervisor – Dashboard -ZigBee2MQTTConfiguration alegem permit_join: true, pentru a permite adaugarea de noi dispozitive in retea. Cat timp se salveaza si dam un restart la Add-on, avem ragaz sa resetam telecomanda/intrerupatorul Ikea, apasand de 4 ori pe butonul de link, iar pentru becuri 6 secvente de stingere/aprindere succesive (nu este acum necesar – procedura detaliata mai jos in articol).

Pentru a pune telecomanda in modul de imperechere cu noi device-uri, tinem apasat aprximativ 10 secunde butonul de link. Atentie, pentru a nu imperechea din greseala becul Ikea cu telecomanda, tineti-le la distanta unul de celalat, dar aproape de stick-ul CC2531.

Dupacateva secunde in interfata Home Assistant in meniul Configuration – Integrations, in blocul MQTT la devices vom vedea ca dispozitivele noastre sunt integrate. Desigur telecomanda va aparea ca si model Tradfri, la fel ca toate device-urile pe care le vom integra in viitor. Tot de aici putem redenumi cele doua entitati nou create si totodata putem sa le atribuim o camera in care vor fi localizate.

Acum este momentul sa integram becul Ikea Trådfri in Home Assistant. Extrem de simplu, si amume prin resetarea acestuia care se face, asa cum aminteam mai sus, prin aprinderea si stingerea succesiva de 6 ori.

Tipp: Este important ca becul Ikea Trådfri pe care dorim sa o inrolam in sistem sa fie in apropierea stick-ului CC3521 si pe cat posibil becurile din aceasi incapere sa nu fie alimentate.

Secventa de sase opriri si porniri sa se faca pornind cu becul aprins, 2-3 secunde stins, aprins 1 secunda, 2-3 secunde stins, 1 aprins si tot asa de 6 ori. Secventa se va incheia cu becul aprins. Acesta va palpai de cateva ori, moment in care se „imperecheaza” cu stick-ul.

Becul nou inrolat in sistem il vom gasi in Configurations – Devices de acolo putand sa il redenumim si sa ii atribuim si locatia unde va vi instalat.

Desigur sistemul nu stie inca ca cele doua telecomenzi si becul vor functiona in aceeasi camera, ca si un circuit cap scara, si ca atare trebuie facuta logica in sistem. Telecomanda rotunda de le Ikea Trådfri are 4 butoane. Cel din mijoc va functiona doar ca ON/OFF, celorlalte butoane sistemul le atribuie o actiune pentru apasare scurta, lunga sau retinere. Pentru telecomanta patrata cu butoane doar de ON/OFF sistemul recunoaste simpla apasare ca pe o comanda scurta dar si apasare lunga, sau retinere.

Prima automatizare cu Ikea Trådfri, CC2531 si Home Assistant.

Pentru automatizari avem meniul Configurations – Automations de unde putem incepe sa configuram ca cele doua telecomenzi sa functioneze cu becul impreuna.

Home Assistant Automation menu

Apasand butonul de "+"Add button din dreapta jos incepem o noua automatizare.

Voi denumi automatizarea mea A_Lampa1. Voi puteti denumi cum doriti. La fel si pentru zona de descriere.

In zona de Triggere vom integra cele doua telecomenzi.

Incepem cu prima telecomanda – Remote1 pentu care alegem ca si trigger butonul din mijloc cel care va face toggle intre On si Off.

Apasand pe Add trigger procedam la fel si pentru cea de-a doua telecomanda.

La conditii puteti ingradi aceasta automatizare functie de prezenta in casa. Pentru aceasta trebuie sa aveti instalata aplicatia Home Assistant pe telefon, locatia activa, permisiunea de a aceesa locatia pentru aplicatie si desigur, locatia in Home Assistamt setata corespunzator. Locatia corecta se seteaza din meniul Configurations – General Configuration.

La actiuni vom defini ceea ce trebuie sa faca becul in momentul in care apasam pe tasta din mijloc a uneia dintre telecomenzi, si anume sa se aprinda sau sa se stanga prin toggle on/off.

La final salvam apasand pe butonul "Save"save din dreapta jos.

Acum suntem gata sa instalam becul unde ne dorim, punem telecomenzile acolo unde vrem si uitam de intrerupatorul pe care pana acum il cautam sa aprindem sau sa stingem lumina. Acesta va ramane in permanenta deschis. Astfel avem libertatea de a alege unde punem telecomenzile.

Concluzie

Dupa modelul de mai sus putem face automatizari ca atunci cand parasim casa luminile sa se stinga automat economisind astfel curent, dar cel mai important putem instala prize Ikea Trådfri, Xiaomi, Philips sau orice alta priza ce suporta protocolul ZigBee, sau de ce nu intrerupatoare de la Livolo, pe care dupa procedura de mai sus sa le inrolam in Home Assistant adaugand plus valoare casei inteligente.

Chiar daca automatizarile in Home Assistant par ceva mai greu de realizat, satisfactia oferita de posibilitatile aproape infinite ale sistemului aduc functii noi fata de Gateway-ul dedicat.

De Iulian Susnea

Pasionat de tehnologie, gadgeturi smart home si automatizari si am pornit la drum in crearea acestui site cu tutoriale pentru cele mai importante sisteme Smart Home ale momentului din dorinta de a-i ajuta pe cei la inceput de drum.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *