Integrare Philips HUE & Home Assistant

Philips HUE Home Assistant HomeReady.ro
Philips HUE Home Assistant HomeReady.ro

In tutorialul de astazi vom integra Gateway-ul de la Philips HUE cu Home Assistant. Este o integrare foarte simpla si relativ rapid de realizat. De ce as alege sa integrez ecosistemul Phlips HUE in Home Assistant? Simplu, pentru ca automatizarile oferite de aplicatia Philips HUE nu ofera atat de multe posibilitati fata de ceea ce se poate realiza cu un server opensource.

Avantajele Philips HUE
 • Oferta bogata
 • Calitatea foarte buna
 • Instalare facila
 • Protocol de comunicare deschis (ZigBee)
 • Integrare cu Amazon Alexa, Google Home si Apple Home Kit (doar via gateway)
 • Aplicatie pentru principalele ecosisteme mobile (Android si iOS)
 • Posibilitatea de a integra in HUB-ul HUE si dispozitive de la alti producatori cum ar fi Osram sau Ikea Tradfri, de exemplu.
Dezavantaje Philips HUE
 • Pret ridicat
 • Limitarea la 50 de deviceuri conectate simultan la Gateway
 • Aplicatia desi are cateva tipuri de automatizari presetate, totusi este limitata in optiuni
 • Daca la Gateway-ul HUE ai „imperecheat” becuri sau prize de la alt producator atunci acesta nu suporta functia de Power-on behavior – mai exact sa retina starea dispozitivului atunci cand se intrerupe curentul, astfel ca la revenirea alimentarii becurile vor fi deschise la intensitate maxima, iar prizele vor sta oprite.

Integrare Philips HUE in Home Assistant

Pentru a integra Philips HUE in Home Assistant avem nevoie de un Gateway – HUB – Philips HUE, desigur device-uri HUE, sau oricel alt sistem compatibil cu HUE (Lista de compatibilitati), Raspberry PI (recomandabil Raspberry PI 3B+) cu Home Assistant instalat asa cum a detaliat aici sau aici (Home Assistant + Docker).

Incepem instalarea navigand in Home Assistant – Configuration – Integrations si apasand pe "+"Add button in fereastra de cautare a unei noi integrari vom scrie Philips HUE.

Philips HUE

De indata ce alegem integrarea Philips HUE, vom fi intampinati de urmatorul ecaran in care putem deja configura datele Gateway-ului nostru.

In mod normal sistemul va detecta in mod automat prezenta Gateway-ului HUE in retea. Daca acest lucru nu se intampla trebuie sa cautati adresa IP a acestuia in routerul dvs, si alegeti optiunea manuala de introducere a IP-ului.

Dupa ntroducerea IP-ului confirmam cu Submit si urmatorul pas este sa confirmam legatura apasand pe butonul din mijloc al Gateway-ului Philips HUE

Odata confirmat pairing-ul prin apasarea butonului de Link in Home Assistant, si a butonului central aflat pe gateway-ul Philips HUE vor aparea Bridge-ul Philips HUE impreuna cu dispozitivele care erau anterior cuplate cu acesta. Tot de aici putem aloca zonele/camerele unde se afla fiecare dispozitiv.

Este mai simplu in acest moment sa realizam aceasta impartire pe zone, iar daca am omis ceva ulterior putem face realocarea din meniul Configuration – Devices.

Odata facute aceste setari confirmam apasand Submit, si in meniul Integrations, putem vedea integrarea cu Philips HUE activa.

Philips Hue Home Assistant

Cu siguranta fiecare dintre noi avem create in aplicatia HUE grupuri de lumini sau prize grupate pe zone. Pentru a importa in Home Assistant aceste grupuri anterior create, alegem din integrarea Philios HUE Options.

Philips HUE Home Assistant Options

Aici vom selecta prima casuta pentru a importa in Home Assistant si grupurile anterior create din aplicatia HUE, dar putem selecta si a doua optiune cea de a retine statusul de on/off deviceurilor care uneori apar in Philips HUE ca „Unreachable”. Aceasta problema apare cel mai adesea cand sunt folosite dispozitive de la un alt producator fata de Philips.

De mentionat faptul ca grupurile anterior create in aplicatia Philips HUE, in Home Assistant se vor gasi in meniule Entitati .

Lovelace Philips HUE

Si iata cum apar dispozitivele Philips HUE in interfata Home Assistant, mai departe urmand doar sa realizam automatizari mult mai ample decat ceea ce ne oferea aplicatia HUE.

Pentru a crea automatizari putem folosi meniul Configuration – Automations din Home Assistant asa cum am aratat in tutorialul anterior, sau putem incerca sa editam direct in fisierul de configurare al HA.

Editor fisiere configurare Home Assistant

Pentru a instala integrarea pentru editarea fisierelor de configurare a Home Assistant, deschidem Supervisor – Add-on store si in fereastra de cautare scriem File editor.

File editor Home Assistant

Apasam instalare si in cateva minute acest add-on va fi integrat in sistem, selectam Start on boot, Auto update si Show in sidebar active, dupa care apasam pe butonul de start.

Dupa apasarea butonuli de start avem deja integrarea disponibila in meniul din stanga si putem selecta ce configuratii deschidem.

De aici pana la a face propriile automatizari nu mai este decat un pas. Functie de necesitatile fiecaruia dintre voi editand din interfata web sau direct din fisierul de configurare puteti face integrarea Philips HUE intradevar utila.

De Iulian Susnea

Pasionat de tehnologie, gadgeturi smart home si automatizari si am pornit la drum in crearea acestui site cu tutoriale pentru cele mai importante sisteme Smart Home ale momentului din dorinta de a-i ajuta pe cei la inceput de drum.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *