Instalare openHAB pe Raspberry Pi

openHAB
openHAB

Instalarea OpenHAB pe Raspberry PI este extrem de facila si la indemana oricui atata timp cat urmam cu strictete cativa pasi descrisi inacest tutorial.

Dar inainte de a incepe sa intelegem ce este si ce face OpenHAB. Este un HAB (Home Automation Bus) ce integreaza diverse componente si poate automatiza si integra in scenarii device-uri smart provenind de la diferiti producatori. De exemplu putem crea un scenariu de interactiune intre anumte componente care folosesc protocolul ZigBee cu altele care folosesc protocolul ZWave sau WI-FI etc. Practic de poate integra aproapre orice device comercial de pe piata necesar fiind doar Gateway-ul si cel putin una sau mai multe componente din sistemul respectiv.

OpenHAB este absolut gratuit. Nu are nevoie de licenta platita sau abonament, si cel mai importnat se poate instala pe minicomputere cum ar fi Raspberry PI and avantajul unui consum de resurse destul de scazut. Poate fi instalat si utilizat local, sau se poate activa optiunea de cloud.

In acest tutorial vom vedea cum instalam OpenHAB pe Raspberry PI prin 2 metode, una manuala, si una automata. Oricare dintre cele doua metode le-am alege rezultatul va fi acelasi si anume vom avea un HUB propriu care va putea integra elemente smart dome in casa noastra inteligenta cu efort minim, integrandu-le intr-o interfata cat mai accesibila si usor de utilizat.

Dupa cum aminteam mai sus OpenHAB este gratuit si se poate descarca de pe site-ul oficial (vom vedea mai jos in tutorial linkul necesar), dar pentru instalare va trebui sa avem Hardware-ul deja pregatit. Indiferent de metoda de instalare, fie ea automata sau manuala, vom folosi urmatorul Hardware:

Dependinte:

  • Legatura la internet.
  • Acces la router – pentru a vedea adresele IP alocate de acesta si pentru a deschide porturile de comunicare catre exterior.

Metoda automata de instalare OpenHAB

Aceasta este cea mai facila metoda de instalare a OpenHAB pe Raspberry PI atata timp cat planuim ca minicomputerul pe care ruleaza serverul sa deserveasca doar aceasta functie, si anume de HUB Smart Home. Practic prin aceasta instalare Raspberry PI preia rolul central in intreg ecosistemul nostru de casa inteligenta.

Pentru a incepe procesul de instalare va trebui sa descarcam local imaginea arhivata a sistemului din aceasta sursa oficiala sau direct de aici. Actualmente este folosita o imagina modifcata si optimizata a Raspbian Buster. Aceasta vine cu avantajul ca ulterior se pot instala si alte servere pe langa OpenHAB, cu ar fi server VPN sau PLEX acestea fiind doar doua exemple pe care le veti gasi explicate si in tutotialele de pe acest site.

Arhiva OpenHAB

Dupa descarcarea arhivei aceasta trebuie despachetata folosind softul vostru preferat, rezultand o imaginde de aproximativ 2.2GB

Daca ai urmariut tutorialul in care faceam primii pasi cu Raspberry PI ai observat ca foloseam Imager pentru a scrie imaginea sistemului de operare pe SD Cardul ce urmeaza a fi folosit. Acelasi software il voi folosi si acum. Si iata cum pas cu pas cum instalez OpenHAB pe Raspberry PI

Choose OS si vom alege „Use custom”

Navigati in Folderul unde aveti dezarhivat softul descarcat anterior si confirmati.

Alegem SD Cardul pe care vrem sa scriemimaginea incarcata.

Confirmam apasand pe write, si dupa cateva minute imaginea va fi scrisa pe SD Card.

La final vom primi confirmarea ca software-ul nou este scris pe SD Card. Putem inlatura SD Cardul si instala in Raspberry PI.

Dupa instalarea SD Carului, Raspberry PI trebuie conectat prin cablu de retea la router si atasata alimentarea.

Odata pornit Raspberry PI in interfata routerului veti vedea un nou device in retea denumit openhab si IP-ul aferent. *IP-ul vostru va fi diferit

openhab @ IP

Conexiunea SSH este activa by default in UpenHABian, asa ca nu ne ramane decat sa o initializam si sa vedem daca am instalat corect pana acum sistemul.

Pentru conexiunea la SSH vom folosi userul openhabian dupa cum urmeaza:

ssh openhabian@192.168.1.142

*Atentie IP-ul vostru va fi diferit. Folositi-il pe cel pe care il aveti in pagina de configurare a routerului dvs.

Odata stabilita conexiunea ne vom autentifica folosind parola openhabian.

Daca totul a decurs corect dupa logare va arata ca in imaginea de mai sus. Deocamdata nu vedem nimic, insa sitemul lucreaza pentru a finaliza instalarile necesare. Pentru a vedea ce se intampla in spate vom vizualiza procesele care sunt in lucru prin htop.

htop

Atata timp cat vom vedea linia

/bin/bash /opt/openhabian/openhabian-setup.sh

inseamna ca sistemul lucreaza si se efectueaza instalarile necesare. Finalizarea instalarii va dura aproximativ inca 10-30 minute functie de viteza retelei de care dispuneti.

La finalul instalarii vom accesa interfata web a serverului prin intermediul IP-ului primit de Raspberry PI.

http://192.168.1.142:8080

Vom avea de ales intre 4 tipuri de instalare: Simplu (va folosi interfata basic), Standard (va fi instalarea completa necesara a pachetelor), Expert (pentru cei ce migreaza de la o versiune anterioara la una noua) si Demo (dupa cum ii spune numele va fi o versiune demonstrativa).

Vom alege instalarea Standard care ne ofera toate pachetele necesare rularii sistemului.

Aceasta instalare dureaza aproximativ 5-10 minute. Dupa ce acest proces a fost finalizat ecranul de pornire va arata ca in imagine aurmatoare, si vom putea deja sa exploram interfata OpenHAB.

Vom mai avea de facut inca cateva modificari pentru optimizare, insa le vom vedea la finalul tutorialului.

Metoda manuala de instalare OpenHAB

Daca deja avem un Raspberry PI care este functional cu diverse instalari deja active si vrem sa adaugam si un HUB smart home, si ne-am hotarat sa instalam OpenHAB, ei bine acesta se poate instala manual asa cum vom vedea in randurile urmatoare.

Pentru a face acest lucru ne conectam, desigur, prin SSH, direct din terminal daca folositi deja linux sau prin intermediul Putty daca folositi Windows.

ssh pi@192.168.1.142

*Desigur IP-ul folosit de voi va fi diferit.

Inainte de a incepe instalarea vom aduce pachetele software la zi cu toate update-urile.

sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade -y

Dupa finalizarea instalarii update-urilor vom adauga cheia publica a repository-ului OpenHAB.

wget -qO - 'https://bintray.com/user/downloadSubjectPublicKey?username=openhab' | sudo apt-key add -

Dupa cateva secunde cheia este instalata si putem sa avansam in demersul nostru de instalare a OpenHAB.

Va trebui sa instalam protocolul https:

sudo apt-get install apt-transport-https

OpenHAB este in continua dezvoltare si sunt disponibile spre instalare versiunea stabila, versiunea de test si desigur si versiuni de teste cu updateuri zilnice. Ultimile doua cu mentiunea ca pot fi instabile in rulare si pentru ca ne dorim ca software-ul pe care il folosim pentru a ne crea un HUB pentru casa inteligenta sa fie cat mai de incredere si sa functioneze fara intreruperi sau alte probleme, vom instala versiunea stabila de OpenHAB, prima data adaugand repository-ul pentru versiunea necesara.

echo 'deb https://dl.bintray.com/openhab/apt-repo2 stable main' | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/openhab2.list

In pasul urmator vom sincroniza noul repository si instala OpenHAB, cu addon-urile necesare

sudo apt-get update && sudo apt-get install openhab2 -y && sudo apt-get install openhab2-addons -y

Instalarea preliminara dureaza aproximativ 10 minute. Dupa instalare mai avem cateva comenzi de introdus astfel incat sa finalizam complet instalarea OpenHAB si sa automatizam pornirea hub-ului la restartul Raspberry PI.

sudo systemctl start openhab2.service
sudo systemctl status openhab2.service

*** Apasam ctrl+c pentru a iesi din sesiune!

sudo systemctl daemon-reload
sudo systemctl enable openhab2.service
Finalizare instalare OpenHAB

Dupa introducerea ultimei comenzi mai dureaza aproximativ 10-15 minute pana sistemul va fi accesibil complet, urmand linkul:

http://192.168.1.142:8080

Desigur va trebui sa folositi IP-ul primit de Raspberry PI.

In continuare vom alege instalarea Standard

In momentul in care ajungem la ecranul in care putem alege interfata pe care dorim sa o utilizam OpenHAB este complet instalat si gata de utilizare.

Openhabian-Config

Recomandat este sa instalam un tool foarte util oferit de OpenHAB – openhabian-config, pentru un viitor management cat mai usor a instalarilor de updateuri si de configurari. Dar iata cum si care sunt comenzile pentru a instala acest tool:

sudo apt-get update && sudo apt-get install git -y

sudo git clone -b stable https://github.com/openhab/openhabian.git /opt/openhabian
sudo ln -s /opt/openhabian/openhabian-setup.sh /usr/local/bin/openhabian-config

Accesam folosind comanda:

sudo openhabian-config

Vom scrie userul sub care ruleaza OpenHAB, in cazul meu „pi”.

openhabian-config

Cu aceasta ultima etapa instalarea OpenHAB pe Raspberry PI este finalizata. Mai ramane doar sa deschideti din router portul 8080 astfel incat acest server de smart home sa fie accesibul si din exteriorul retelei. In tutorialele urmatoare va voi arata cum intergram diferite componente smart home in HUB-ul nostru nou creat pentru a ne face casa inteligenta si pentru o automatizare cat mai facila bazata pe diverse triggere sau scenarii individual concepute.

De Iulian Susnea

Pasionat de tehnologie, gadgeturi smart home si automatizari si am pornit la drum in crearea acestui site cu tutoriale pentru cele mai importante sisteme Smart Home ale momentului din dorinta de a-i ajuta pe cei la inceput de drum.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *