Purificator Aer Xiaomi integrat in openHAB fara cloud

Xiaomi Mi Air Purifier PRO V3-openHAB
Xiaomi Mi Air Purifier PRO V3-openHAB

Dupa ce am arata cum se integreaza purificatorul de aer Xiaomi Mi Air PRO cu serverul de casa inteligenta FHEM si Home Assistant, in tutorialul de astazi a venit momentul sa vedem cum facem aceasta integrare cu serverul smart home openHAB.

Echipamente necesare

Extragere API Tocken Xiaomi.

Am detaliat in acest articol cum vom face extragerea tockenului din aplicatia Xiaomi MI HOME.

Atentie, acest cod token se reseteaza odata cu resetarea dispozitivului Xiaomi. Procedura de extragere a tocken-ului va trebui reluata.

Urmand pasii descrisi vom intra in posesia cheii de comunicare cu purificatorul de aer. Odata ce avem salvata aceasta cheie putem sterge aplicatia Mi Home, astfel rupand legatura cu Cloud-ul Xiaomi.

Instalare Binding in openHAB

Binding-urile sunt o extensie la openHAB care integrează un sistem extern, cum ar fi un serviciu software sau un dispozitiv hardware. Acestea sunt pachete de instructiuni care permit legatura sistemului smart home cu alte Gateway-uri, sau in anumite cazuri permitand legatura directa cu anumiti senzori. Binding-urile nu sunt integrate in sistem ci trebuiesc instalate functie de necesitati, de componentele pe care ne dorim sa le integram. Similar este exemplu Home Assistant, care functioneaza dupa acelasi principiu, pastrand astfel sistemul cat mai aerisit si tintit pe nevoiele utilizatorului.

Navigam in Setings – Bindings si in dreapta jos apasam pe butonul de adaugare ” + „.

In fereastra de cautare vom scrie Xiaomi.

Instalam Xiaomi Mi IO Binding.

Add-on Xiaomi Mi IO Binding openHAB

Navigamin Stettings – Things si in partea de jos a ecranului vom observa ca avem in INBOX 1 mesaj. Asta pentru ca openHAB dupa instalarea unui Binding scaneaza automat reteaua locala. In cazul de fata a identificat in router hostname-ul alocat Purificatorului de aer Xiaomi Mi Air PRO.

Add as Thing pentru integrare.

Avem posibilitatea de a schimba denumirea.

Pentru ca nu am introdus tocken-ul legatura la Xiaomi MI air va avea ca status, momentan, eroare cu mentiunea „handler”.

Xiaomi MI Air PRO Error: handler @ no tocken

Introducem Tocken-ul in campul alocat in partea de jos si alocam o locatie (spre exemplu camera unde este pozitionat aparatul).

Alegem Show advanced.

Communication Method alegem Direct.

Facand astfel setarile de mai sus nu avem nevoie de cloud-ul Xiaomi pentru a interactiona cu dispozitivul.

Navigam in Channels si pe masura ce aparatul va transmite datele catre server acestea vor fi inglobate in fiecare canal in parte.

Mai departe nu ne ramane decat sa itegram reading-urile, cum ar fi: temperatura, umiditatea, pm 2.5 etc oferite de Purificatorul de aer Xiaomi Mi Air PRO in interfata basicui sau PaperUI a openHAB. Automatizarile fiind doar la un pas distanta.

Nemaifiind conectat la serverele Xiaomi acesta nu va primi update-uri OTA, dar pe de alta parte nu va transmite date din casa noastra catre aceste servere.

De Iulian Susnea

Pasionat de tehnologie, gadgeturi smart home si automatizari si am pornit la drum in crearea acestui site cu tutoriale pentru cele mai importante sisteme Smart Home ale momentului din dorinta de a-i ajuta pe cei la inceput de drum.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *