Termostat BEOK, Floureon, Hysen WI-FI Integrare in openHAB

BeOK Thermostat
BeOK Thermostat front

Odata cu venirea sezonului rece intra in scena centrala cu functia ei de incalzire, pentru a ne crea maximum de confort in casa. Pentru a ne bucura de confort dar totodata de a reduce consumul de energie este recomandata montarea unui termostat. In ultima perioada avem un aflux de termostate inteligente cu diferite protocoale de comunicare, insa cele mai frecvente sunt cele cu WI-FI.

In tutorialul de astazi vom integra un termostat extrem de accesibil de la BEOK in openHAB. Acesta vine in trei variante:

Termostatele de la Floureon si Hysen folosind acelasi modul Wi-Fi se vor putea integra la fel.

Pentru exemplificare in tutorialul de astazi am ales termostatul pentru centrale termice BeOk BOT-313WiFi, pe care il vom integra in serverul smart home openHAB. Vezi in aceste turoriale (instalare directa, instalare cu docker) cum poti si tu instala openHAB pe Raspberry PI Celelalte termosate indiferent ca sunt pentru incalzirea in pardoseala cu agent termic sau electric, se vor putea integra la fel.

BeOk BOT-313WiFi

Pentru inceput va trebui ca termostatul sa fie montat corespunzator, conectat la reteaua electrica si centrala, integrat in reteaua locala. Acest lucru se va face conform cu manualul de utilizare al dispozitivului si folosind aplicatia specifica pentru Android sau iOS.

ATENTIE! penru montarea termostatului, conectarea acestuia la reteaua electrica si la centrala termica sau a incalzirii in pardoseala adresati-va personalului calificat in acest sens. Nerespectarea indicatiilor de pe manualul de utilizare al termostatului si al centralei termice sau a instalatiei de incalzire in pardoseala poate duce la distrugerea acestora.

Inainte de a face legaturile electrice decuplati sigurantele aferente din panoul electric si verificati cu un creion de tensiune!

Respectati schema de pe manualul de utilizare al ambelor dispozitive, termostat si centrala termica.

De indata ce termostatul este inrolat in aplicatie si implicit conectat la router, in meniul acestuia vom putea identifica IP-ul si MAC-ul alocate. Aceste date ne vor fi necesare la integrarea in FHEM.

Pentru ca urmeaza sa integram termostatul in serverul smart home, nu voi face o prezentare a aplicatiei acestuia, insa cateva setari in interiorul aplicatiei sunt totusi necesare. Si anume, temperatura maxima si minima acceptata si retinerea starii acestuia in caz de cadere de tensiune:

  • Room temp set max(svh): vom pune maxim 30 de grade
  • Room temp set min(svl): vom pune 5 grade
  • Room temp adjust – vom pune pe 0, urmand a putea controla aceasta valoare ulterior din openHAB
  • Antifreeze set(fre): Open
  • Power memory(pon): vom pune pe ON

Instalare Binding openHAB

Binding-ul openHAB pentru conectarea termostatului trebuie descarcat manual, de pe GitHub si pus in folderul corespunzator. Pentru aceasta vom stabili o legatura SSH la serverul de smart home instalat local.

Navigam in /opt/openhab3/data/openhab/addons

cd /opt/openhab3/data/openhab/addons

Descarcam fisierul necesar:

sudo wget https://github.com/flo-02-mu/openhab2-addons/releases/download/0.2.0/org.openhab.binding.broadlinkthermostat-3.0.0-SNAPSHOT.jar

In momentul de fata toate dependintele necesare sunt instalate.

Configurare termostat BEOK in openHAB

Pentru a configura termostatul BEOK in openhab navigam in Settings-Things

Vom alege Broadlinkthermostat Binding

Floureon este modelul complet compatibil cu termostatul BEOK.

In dreptul hostname-ului vom completa cu IP-ul, asa cum il avem salvat in router.

In dreptul MAC Addres vom completa cu adresa MAC a termostatului, asa cum este salvat in router.

Dupa confirmarea Create Thing termostatul va fi creat in openHAB si gata de utilizare.

Pentru crearea item-urilor vom naviga in fiecare canal in parte, alegem Add Link to ItemCreate new Item – Profile – Default, si confirmam cu Link

Mai depare nu mai ramane decat sa integram acest termostat in interfata PaperUI, astfel inact sa il facem complet functional si utilizabil pentru scenariile favorite fiecaruia dintre voi.

De Iulian Susnea

Pasionat de tehnologie, gadgeturi smart home si automatizari si am pornit la drum in crearea acestui site cu tutoriale pentru cele mai importante sisteme Smart Home ale momentului din dorinta de a-i ajuta pe cei la inceput de drum.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *