Instalare Ubuntu 20.04 pe Raspberry Pi 4

Ubuntu 20.04
Ubuntu 20.04

Inca de la primele versiuni de Raspberry PI (2012) eu ca si multi altii am vazut potentialul lui. Comunitatea stransa in jurul acestui Single Board Computer (SBC) a crescut. Au inceput sa apara din ce in ce mai multe proiecte bazate pe acest SBC, de la cele mai simple automatizari, pana la cele mai complexe servere ce aveau un singur scop… sa inlesneasca si sa creasca popularitatea crearii de noi proiecte electronice. Tot pe atunci faceam si eu primii pasi in Linux. Mi se parea totul complicat, demodat, amestecat, pe alocuri primitiv fata de Windows. Insa cautam o alternativa la acesta din urma pentru ca voiam sa scap de monopolul Microsoft. Odata cu trecerea timpului si utilizarii diverselor distributii de linux am inceput sa ma familiarizez cu acesta, urmand ca in scurt timp sa renunt complet la a mai utiliza Windows.

Incercand diferite distributii de Linux, m-am oprit la Ubuntu, la vremea respectiva Ubuntu 14.04. Nu era neaparat usor de folosit, insa imi oferea atat confortul in utilizare cat si rapiditatea pe care o cautam. Intre timp au aparut noi si noi versiuni de Ubuntu. Ce ma deranja cel mai mult era ca la fiecare noua versiune aparuta trebuia sa reinstalez de la zero totul. Acum lucrurile au evoluat si nu mai este necesar sa reinstalezi totul ci se poate face upgrade la cea mai noua versiune doar cu cateva linii scrise corect in terminal. Dar despre asta intr-un alt tutorial, caci aici vreau sa va arat cum am instalat Ubuntu 20.04 pe Raspberry PI 4 Model B.

De la aparitia SBC-ului Raspberry PI 4 B am remarcat ca acesta beneficiaza de un hardware evoluat, imbunatatit fata de versiunile anterioare dar ce mi-a atras atentia a fost versiunea cu 4GB Ram. In sfarsit Raspberry PI 4 Model B 4GB Ram putea sa fie utilizat ca un Desktop PC avand putere fara compromisuri, comparat desigur cu versiunea anterioara de Raspberry Pi 3 B+. In momentul de fata, conform cu siteul oficial este deja disponibila versiunea cu 8GB RAM cu un pret de aproximativ 75 USD, ceea ce nu poate decat sa ne bucure. Pe langa asta va suporta nativ 64Bits ceea ce deschide calea adoptiei a cat mai multor aplicatii.

Primul OS probat a fost desigur Raspbian, denumit acum Raspberry Pi OS Nimic spectaculos aici, il stiam deja de la Raspberry PI 3, pe care rula deja destul de fluent ca si desktop. La sfarsitul lunii Aprilie Canonical lansa Ubuntu 20.04. Nu am sa enumar aici beneficiile noii versiuni, nu acesta este scopul tutorialului, ci vreau sa va arat cum l-am instalat pe Raspberry Pi 4.

Primul contact cu Ubuntu 20.04 pe Raspberry Pi 4 a venit cu o versiune neoficiala si anume Raspex, imediat dupa lansare.

Raspex Ubuntu 20.04 @ Raspberry PI 4

Desi folosesc un Raspberry PI cu 4GB RAM sistemul de operare nu mi s-a parut deloc optimizat, si mai ales dupa ce mi-am instalat interfata preferata (Budgie Desktop), asa ca m-am intors la spartanul DietPI (despre acesta intr-un totorial viitor).

Dupa scurt timp cei de la Canonical au pus la dispozitie o versiune completa pentru Raspberry PI ce acum poate fi descarcata direct de pe site-ul oficial.

Ubuntu 20.04

Nu mai este necesara descarcarea locala pentru ca imaginea este disponibila in Imager si o putem scrie pe SD Card direct, asa cum am aratat in tutorialul anterior.

Hardware necesar

  1. Raspberry Pi 4 Model B – 4GB RAM, Raspbetty Pi 4 Model B – 8GB RAM (recomandabil)
  2. Sursa de alimentare. Asigurati-va ca aveti sursa de alimentare originala.
  3. SD Card (recomand 64GB, minim 32GB).
  4. Cablu micro HDMI to HDMI.
  5. Tastatura, Mouse.
  6. Cablu retea LAN.
  7. Monitor.
  8. Optional carcasa.

In tutorialul anterior am detaliat modalitatea de folosire a softului cu care vom putea scrie sistemele de operare pe SD Card, pentru a fi utilizate pe Raspberry Pi.

Scrierea sistem de operare pe SD Card

Deschidem Imager si alegem sistemul de operare.

Alegem Ubuntu

Alegem Ubuntu 20.04 32-bit.

Dupa confirmarea de finalizare a scrierii softului pe SD Card putem sa il introducem in Raspberry PI.

Raspberry Pi trebuie sa fie conectat la monitor, tastatura si retea prin intermediul unui cablu de retea – pentru acces la internet, ca orice alt PC de altfel.

Tastam: ubuntu si parola: ubuntu, dupa care ni se va solicita sa schimbam parola.

Prima data vom scrie ubuntu – aceasta fiind parola de inceput, apoi parola dorita de voi.

De indata ce am setat o noua parola vom aduce librariile la zi.

sudo apt update && sudo apt upgrade -y

Deocamdata nu avem nici o interfata disponibila pentru ca Ubuntu pe Raspberry Pi este gandit pentru alte proiecte decat Desktop PC, insa instalarea unei interfete se poate face extrem de usor. Eu recomand Budgie Desktop pentru frumusetea interfetei si usurinta in utilizare.

Instalare Budgie Desktop pe Ubuntu 20.04 ce ruleaza pe Raspberry Pi

Vom instala folosind comanda:

sudo apt install ubuntu-budgie-desktop -y

Instalarea dureaza aproximativ 20 minute, functie de viteza conexiunii voastre la retea. Dupa primele minute va aparea selectia pentru display manager. Vom alege lightdm. Dupa aceasta selectie o cafea e binevenita.

Dupa finalizarea instalarii repornim sistemul cu:

sudo reboot

Dupa restart va sistemul va reporni automat cu interfata proaspat instalata.

Si iata ca Raspberry Pi 4 este gata sa devina Desktop PC cu tot ceea ce e necesar gata instalat, Firefox, suita Open Office, editoare de text, terminal chiar si programe de editare foto video (desi nu e tocmai recomandat sa editam video pe Raspberry).

De Iulian Susnea

Pasionat de tehnologie, gadgeturi smart home si automatizari si am pornit la drum in crearea acestui site cu tutoriale pentru cele mai importante sisteme Smart Home ale momentului din dorinta de a-i ajuta pe cei la inceput de drum.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *