Primii pasi cu Raspberry Pi

Raspberry-Pi
Raspberry-Pi

Incepem seria noastra de tutoriale prin a ne familiariza cu un Single Board Computer (SBC), probabil cel mai popular SBC si anume Raspberry PI. In acest tutorial voi folosi un Raspberry PI 3 B+, pe care il consider inca destul de performant din punct de vedere hardware, dar si accesibil ca pret.

Ce vom avea nevoie ca si Hardware:

 1. Raspberry PI 3 B+ alternativ putem folosi Raspberry Pi ZERO.
 2. Alimentare: pentru acesta putem folosi un incarcator 5v-2.5A, un incarcator de telefon va fi de ajuns, cu un cablu micro USB.
 3. Micro SD Card 32GB.
 4. Cablu de retea.
 5. Optional putem achizitiona o carcasa, si un cablu HDMI pentru Raspberry PI

Din punct de vedere software vom avea nevoie de:

Sistemul de operare pentru Raspberry PI pe care il vom instala de pe siteul oficial. Functie de sistemul de operare pe care il folosim in prezent, vom avea nevoie sa instalam un software-ului care sa ne mijloceasca pregatirea Micro SD cardului ce urmeaza a fi folosit in Raspberry PI. Si avem:

Dupa instalarea softwarelui de mai sus totul devine extrem de simplu.

Scriere imagine sistem de operare pe SD Card

Accesand Choose OS vom alege sistemul de operare pe care vrem sa il instalam.

Exista mai multe optiuni, insa cel mai rapid si eficient, dar totodata cel mai stabil sistem de operare pentru Raspberry PI este Raspbian. Eu recomand Raspbian Buster cu interfata desktop pentru Raspberry PI 3 B+ si Raspbian Buster Lite pentru Raspberry PI Zero , fiind cel mai optimizat.

Cu Choose SD Card vom alege SD Cardul atasat pe care vrem sa instalam, dupa care confirmam cu WRITE.

Functie de viteza conexiunii la internet descarcarea si instalarea sistemului de opereare dureaza intre 5 si 15 minute. La finalul procesului de scriere se va face o verificare automata.

Navigam in partitiile nou create pe SD Card in partitia BOOT. Aici vom crea un nou fisier denumit „ssh” ( cu litere mici si fara ghilimele), fara a adauga nici o extensie la acest fisier. Acesta ne va permite mai tarziu sa putem interactiona cu Raspberry PI de la distanta.

Suntem gata sa punem SD Cardul in Raspberry PI, dupa care putem sa il conectam la sursa de curent. Optional putem sa il conectam si la un monitor sau TV printr-un cablu HDMI.

Dupa cateva minute putem vedea deja in router-ul nostru adresa IP pe care a primit-o minicomputerul nostru. In cazul meu 192.168.1.142 In cazul vostru acesta va fi sigur diferit, de asta trebuie sa verificati in interfata routerului tau ce IP a primit.

Conectare prin SSH la RAspberry PI

Daca folosim Windows va trebui sa instalam un software aditional denumit PuTTY. Daca folosim MacOS sau Ubuntu ne vom putea conecta la Raspberry PI din terminal.

Pentru conectarea din Windows deschidem PuTTY si vom completa urmatoarele campuri:

 • Host Name (or IP address) cu IP-ul pe care l-a primit Raspberry Pi de la router
 • Port: 22
 • Connection type: SSH
 • Open

in dreptul login as: vom scrie pi ( pi este numele userului folosit de sistem la prima boot-are)in dreptul password vom scrie raspberry

Dupa prima logare este necesar sa schimbam parolele de acces, din motive de securitate. Trebuie sa ne gandim ca toti cei care vor instala sistemul de operare prin metoda asta vor primi aceleasi date de logare si astfel o bresa de securitate in router ne va face mai vulnerabili la atacuri din exteriorul retelei.

Pentru schimbarea parolei pasii sunt urmatorii:

passwd

Aceasta comanda va schimba parola pentru userul pi. In campul Current Password: vom scrie parola curenta, si anume raspberry. Dupa care ni se va cere o noua parola cu New password: Aici veti scrie parola noua aleasa de voi. In campul Retype new password:vom scrie din nou parola aleasa anterior. Atentie, aceasta trebuie sa fie identica.

Aceeasi operatiune o vom face si pentru contul de root al sistemului cu

sudo passwd

Pasii sunt similari cu cei de mai sus.

Este recomandat ca parola pentru userul pi sa fie diferita de cea a root.

Nota. sudo (substitute user do) permite rularea unor comenzi oferindu-i utilizatorului pi privilegiile de acces din root-administratorul sistemului.

Este recomandat sa restartam sistemul si sa ne logam din nou la el prin SSH. Restartarea sistemului se va face cu comanda:

sudo reboot

Dupa ce am realizat o noua conexiune SSH la sistem, utilizand parola pe care tocmai am schimbat-o vom aduce sistemul la zi cu update-urile, folosind urmatoarea comanda:

sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade -y && sudo reboot

Functie de viteza retelei dvs, aceasta operatiune dureaza aproximativ 5 minute. Dupa ce sistemul se va updata la zi va reporni automat si este necesara refacerea legaturii SSH. Acum putem incepe instalarea altor componente necesare astfel incat sa ne putem face din minicomputerul nostru un sistem Smart Home dedicat. Pe langa un server de Smart Home vom putea instala si alte servere, cum ar fi PLEX, sau sa ne transformamam microcomputerul intr-un server VPN.

De Iulian Susnea

Pasionat de tehnologie, gadgeturi smart home si automatizari si am pornit la drum in crearea acestui site cu tutoriale pentru cele mai importante sisteme Smart Home ale momentului din dorinta de a-i ajuta pe cei la inceput de drum.

2 comentarii

 1. Salut!
  Eu m-am conectat prin ssh si dupa un timp nu ma mai lasa, cand introduc parola imi spune Acces denied. Cred ca este problema de la key. Asa am patit de cate ori am reinstalat SO pe card SD.

  1. Asta este pentru ca dupa reinstalare OS se va schimba SSH-Key-ul, insa Raspberry Pi-ul tau are de fiecare data aceasi IP in reteaua locala.
   Sunt doua posibilitati:
   1. Schimbi IP-ul din router
   2. Dupa instalare OS pe SD Card inainte de a porni sistemul aloci IP fix editand fisierul:
   /etc/dhcpcd.conf
   cu
   interface eth0
   static ip_address=192.168.XX.YYY/24
   static routers=192.168.XX.ZZ
   static domain_name_servers=192.168.XX.ZZ

   Daca te conectezi de pe un PC/Laptop care are ca OS o distributie de Linux atunci este extrem de simplu folosind comanda:
   ssh-keygen -f „/home/USER/.ssh/known_hosts” -R „192.168.1.XYZ”
   USER-Userul logat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *